21 listopada 2017 r. w naszej szkole odbyła się konferencja oraz warsztaty dla młodzieży pod hasłem Odkryj swój talent.
W wydarzeniu uczestniczyli dyrektorzy, pedagodzy, doradcy zawodowi, nauczyciele oraz młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych i podstawowych z Pyrzyc, Bielic, Bani, Kozielic, Lipian, Okunicy, Jesionowa, Kłodzina, Żukowa, Przelewic oraz Dolic i Warnic.
Celem tej inicjatywy jest podniesienie atrakcyjności i poprawa wizerunku kształcenia i szkoleń zawodowych w Europie.
Młodzież uczestniczyła w warsztatach umiejętności gastronomicznych, podczas których zdobyli umiejętności formowania naleśników w sakiewkę, nadziewania i formowania rogalików, dekorowania babeczek oraz sporządzania drożdżówek. Uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności kulinarne. warsztaty prowadziła p. Agnieszka Maciejska wspólnie z uczniami z I, II i IV klasy TŻiUG oraz II klasy kucharz.
Następnie młodzież wykonywała zadania, których celem było nabycie umiejętności hotelarskich. Blok ten prowadziła p. Aneta Masternak wspólnie z uczniami z III i IV klasy TH. Uczniowie uczestniczyli w prezentacji składania ręczników oraz mieli możliwość zdobycia praktycznych umiejętności składania serwetek na trzy sposoby, w celu dekoracji stołu świątecznego.